NASLOVNAPOLITIKA

FOTO: 032 portal

Zabrinute Slavonke i Slavonac u Hrvatskom saboru poslali priopćenje za javnost

28.2.2021. 10:35 | SDP PREGLEDA: 564

Slavonija, Baranja i Srijem su gospodarski, demografski i socijalno devastirano područje. Nismo s tim rekli nikakvu novost, pa čak ni za Vladu Republike Hrvatske koja je ponukana ovim činjenicama i zamislila Projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji bi novcem iz europskih fondova trebao revitalizirati ovu regiju. Kako smo i prije naglašavali, briga za istok Hrvatske ne očituje se samo tablicama o uloženim eurima u društvene domove, kanalizacijske sustave ili pročistače vode, već bi trebala biti borba za čuvanje svakog radnog mjesta. Upravo ponukani tom vizijom, ponovo se obraćamo javnosti kako bi izrazili svoju bojazan kako zatvaranje tvornica u našoj regiji kojima smo svjedočili ovog mjeseca neće biti posljednje. Upravo je nebriga, neaktivnost i neodgovornost Vlade kumovala zatvaranju Šećerana u Virovitici i Osijeku, a bojimo se da se zbog istog odnosa slične sudbine ne dogode i drugim proizvodnim pogonima preostalima u našem kraju.

Borovo, nekada gigant koji je zapošljavao i razvijao cijeli Vukovarski kraj, već duže vrijeme ne broji idealne dane. Iz slavne povijesti Borova dovoljno je navesti podatak o više od 22 tisuće zaposlenih u tvornicama. Danas Borovo ima petstotinjak zaposlenih, još uvijek impozantan broj za naš kraj, posebno za grad Vukovar gdje je tvrtka ujedno i najveći poslodavac. Država svako malo Borovu daje jamstva za nove kredite, kako bi tvrtka otplatila stare dugove i zalaže dionice uspješnih tvrtki poput Podravke, Končara ili Hrvatskog Telekoma. Samo prošle godine Borovo se, uz jamstvo države, zadužilo za novih 79 milijuna kuna. U isto vrijeme, država ne vraća svoj dug Borovu koji je naplatila od Ruske Federacije, a odnosio se na isporučenu robu tadašnjem Sovjetskom Savezu dok se bivša država već počela raspadati. To je jedini domet Vladine pomoći ovom posrnulom gigantu. Naglašavamo da je Borovo u 99,9% vlasništvu države. Mislim da ne trebamo posebno razlagati o zastarjelosti proizvodnog procesa u samom Borovu na strojevima starim po 50 i više godina. Koliko im dobro ide govori činjenica kako su zatvorili prodavaonice u Glini, Čazmi, Belom Manastiru, Orahovici, Iloku, Županji, Dardi, Velikom Grđevcu… pa čak i u Borovom naselju u Vukovaru gdje im je sjedište.

Uprava Borova se (licemjerno) hvali kako radnici Borova nemaju minimalac. To je istina, ali ako malo bolje proučimo plaće radnica i radnika kako se plaće kreću od 3.408,00 do 3.426,00 kuna, dakle 8 do 26 kuna veća od minimalnog dohotka (!!!) dok u isto vrijeme plaća predsjednice uprave Borova iznosi 17.899 kuna i u rangu je plaće ministra u Vladi RH. Toliko o socijalnoj osjetljivosti Uprave u gradu koji se još uvijek bori s posljedicama Domovinskog rata.

Što bi po nama Vlada trebala učiniti kako bi Projekt Slavonija, Baranja i Srijem davao rezultate? Prije svega, trebala bi biti proaktivna. Ništa nije napravljeno kako bi se našli novi investitori, strateški partneri, modernizirala proizvodnja... Očito da Vlada i resorna ministarstva nisu motivirani rješavati prave probleme istoka Hrvatske. Ljepše je valjda i lakše graditi igrališta za rapidno padajući broj djece, nego im bar pokušati osigurati budućnost! Još jednom podcrtavamo kako su mnogi Vladini projekti hvale vrijedni ali ne osiguravaju novu vrijednost lokalnoj sredini, ne stvaraju nova radna mjesta niti stvaraju poticajnu poduzetničku atmosferu koja bi nam osigurala budućnost, nego se bave novim vizualima, trgovima i sličnim stvarima koje na kraju zjape prazni jer su naši građani svoju budućnost prisiljeni potražiti negdje drugdje.

Bojimo se kako bi Borovo zbog maćehinskog odnosa i nebrige Vlade, a zbog teškog položaja u kojem se nalazi o čemu mediji pišu već duže vrijeme, uskoro moglo suočavati s problemima koji neće ostaviti previše nade za opstanak tvornice. Pozivamo Vladu da se trgne iz zimskog sna, da je natpisi o zatvaranjima novih pogona, možda baš onih u naselju u Vukovaru koje nosi ime po Borovu, ponovno ne zateknu i iznenade, već da proaktivno osigura Borovu (koje je u vlasništvu države) ali i svim preostalim proizvodnim pogonima, budućnost. Gašenje tih pogona moglo bi označiti i konačno gašenje ovog dijela Hrvatske!

Zabrinute Slavonke i Slavonac u Hrvatskom saboru

Martina Grman Kizivat, v.r.
Domagoj Hajduković, v.r.
Romana Nikolić, v.r.
Marina Opačak Bilić, v.r.
Martina Vlašić Iljkić, v.r.

Tagovi: sdp, slavonija, borovo, saborski zastupnici, slavonija

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 032 portal ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži 032 portal

VUKOVAR VRIJEME

ČITAJTE NA 032portalu

Danas oblačno s kišom

.

Danas kiša uz sjeverni vjetar

.

Hrvatska s dvanaest zemalja dogovorila covid-putovnice

.

Stiže covid-dodatak. Pogledajte koliko će tko dobiti

Danas temperature i do 21 °C

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Veliki broj zaraženih

Danas pretežno sunčano

.

Danas djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom

.

Danas snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača

.

Nisu samo oni i mi smo krivi

.

Danas pretežno sunčano uz slab južni vjetar

.

STRAVA: Sve se znalo mjesecima, šef Centra za socijalnu skrb zbog propusta u radu bit će smijenjen

.

RODITELJI SU TJELESNO KAŽNJAVALI SVOJE DIJETE: Hvala Bogu pa nisam policajac, i da ne moram čuvati tog monstruma

.

Policija potvrdila, roditelji su djevojčicu zlostavljali

.

Danas djelomice sunčano uz povremenu kišu

Novi podaci Nacionalnog stožera. Preminulo 20 osoba

Danas pretežno sunčano

.

Preko 2600 zaraženih u Hrvatskoj. Danas se donose strože mjere?

.

Promjena vremena prije Uskrsa, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

.

Danas temperatura do 21 °C.

Raste broj zaraženih u Hrvatskoj

.

Lidl povlači proizvod s polica

Danas oblačno bez kiše

.

Tomislav Panenić predstavio izborni program ʺPametna Vukovarsko-srijemska županijaʺ

.

Nakon vikenda i manjeg testiranja, novi podaci o zaraženima u Hrvatskoj

.

Tko je i na koji način zaradio u koroni?

.

Danas malo sunca malo kiše

FOTONALAZ

FOTKA DANA: 3D art na pješačkom mostu u Vukovaru